Tihany egyenlő apátság, vagy a Tihanyi PIAC Placc
Rengeteget hallottam és olvastam már a Tihanyi PIAC Placc-ról és a tavalyi szezonban is el szerettem volna ide látogatni, azonban csak a hétvégén volt rá alkalmam.
A hévégét a Balatonnál töltöttük, azonban nem terveztünk nagy bevásárlást, főzést, sütögetést, hanem ehelyett késői reggelizést, kirándulást, napozást. Ezért döntöttünk úgy, hogy az északi part méltán híres hétvégi piacát is szemügyre vesszük.
11 órára sikerült is odaérnünk. 😊 Ekkor már javában zajlott a piac, mert minden szombaton reggel 8 és délután 2 között tart nyitva, a kompkikötő melletti placcon. Szezon előtt jóval, még nem volt óriási a tömeg és ezt élveztem is, mert így mindent sorbanállás nélkül meg tudtam nézni.
A piac maga kettős, helyi termelők árulják saját termékeiket, valamint régiség rész is tartozik hozzá.
Mindekettőben érdemes körülnézni, mert a levendulából készült termékek mellett, akár az ovódai jeleinkre is szert tehetünk, de ha éppen egy régi, lábakon álló kádra lenne szükségünk, azt is beszerezhetjük.
A helyi péktől vehetjük a finom kenyereket, péksüteményeket, a sajtkészítőtől a sajtokat, mellé ihatunk finom balatoni borokat, vagy éppen házi készítésű szörpöket kóstolhatunk.
Mi azonban reggelizni érkeztünk ide, remélve, hogy egy-egy finom tejeskávét is ihatunk. Szerencsénkre tényleg jó kávét árulnak (500Ft), ami szerintem egy fontos részlet, mert a piacok többségén maximum filteres kávét kapunk.
Ami még egy piacon kihagyhatatlan szerintem, az nem más mint a lángos. Itt két sütöde is volt, így kis hezitálás után azt választottuk amelyik egy állandó helyen készítette el nekünk a sajtos-tejfölös változatot. (Hm, sajnos valaki nem tudta megvárni, hogy még érintetlenül lefényképezzem.) Mellette még többfajta különleges lángost is kínáltak a tekercstől a serpenyős változatig.
Összességében tetszett a piac és ajánlom mindenkinek, aki erre jár ugorjon be szombaton, ha nem is reggelizni, de egy kicsit nézelődni, meginni egy finom szörpöt, vagy éppen bevásárolni a hétvégére. Nyáron viszont tartok tőle, hogy nagy lesz a tömeg, így ha tehetitek még a főszezon előtt, vagy már utána tegyétek ezt meg.
Pink Gastronomy
Insagram - Facebook - Pinterest
Megjegyzések
Megjegyzés küldése